Fysiotherapie bij COPDFysiotherapie bij COPD 


Als u ondanks goed ingestelde medicatie klachten van benauwdheid bij inspanning en een verminderd inspanningsvermogen hebt is het belangrijk dat u beweegt wanneer u COPD heeft. Als u minder beweegt, krijgt u eerder klachten en nemen uw mogelijkheden steeds verder af. COPD kan niet genezen worden. U kunt er wel zo goed mogelijk mee leren omgaan. Fysiotherapie kan u helpen uw conditie op peil te brengen door inspanningstraining en spieroefeningen. 

 

De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische obstructieve longaandoeningen) en is een verzamelnaam voor longaandoeningen die zich kenmerken door een vernauwing van de luchtwegen die niet of niet geheel omkeerbaar is. Deze vernauwing wordt geleidelijk aan erger en hangt meestal samen met een abnormale ontstekingsreactie van de longen op prikkels van buitenaf, zoals roken, kleine gasdeeltjes of fijnstof (eerder sprak men van chronische bronchitis en emfyseem). Die vernauwing maakt het ademen moeilijker en minder efficiënt. 

 

De fysiotherapeut zal samen met u een trainingsprogramma op maat maken. Dat betekent dat er wordt gekeken naar wat u belangrijk vindt om aan activiteiten te kunnen blijven doen.

 

Fysiotherapie bij COPD richt zich op:

  • Verbeteren van conditie en spierkracht
  • Verminderen van kortademigheid
  • Verbeteren van het effectief ophoesten van slijm

 

Onno Tjepkema is de specialist op het gebied van fysiotherapie bij COPD. 

www.longfonds.nl