Looptraining bij claudicatio intermittens

 

Sinds 2016 is onze praktijk aangesloten bij het ClaudicatioNet, dit is een geïntegreerd zorgnetwerk dat patiënten, oefen- en fysiotherapeuten, huisartsen en vaatchirurgen met elkaar in contact brengt.

 

Sinds 1 januari 2017 wordt voor de diagnose claudicatio intermittens 37 behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering. Hiervoor is een verwijzing nodig van uw huisarts of vaatchirurg.

 

De eerste keus voor de behandeling bij patiënten met claudicatio intermittens (of etalagebenen) is looptraining. Door middel van looptraining kan de pijnvrije loopafstand vergroot worden. Als deze looptraining onder begeleiding van een fysiotherapeut wordt uitgevoerd (gesuperviseerde looptraining), lijken de resultaten aanzienlijk beter. Een bijkomend voordeel is dat de fysiotherapeut ook aandacht kan besteden aan de leefstijlveranderingen die nodig zijn om het risico op verdere problemen te verminderen. U kunt hierbij denken aan stoppen met roken, gezond eten en het ontwikkelen van een actieve levensstijl.

 

Gesuperviseerde looptraining

Het woord looptraining geeft al aan dat we iets anders bedoelen dan (sportief) wandelen. Met looptraining bedoelen we lopen in een stevige wandelpas. Het is de bedoeling dat u zeer regelmatig oefent in het lopen van steeds langere afstanden. Voor het beste resultaat van de looptraining is het van belang dat u minimaal 5 keer per week, maar het liefst dagelijks traint, bij voorkeur drie keer per dag, en dit minimaal 3 tot 6 maanden volhoudt. In het begin krijgt u 2 keer per week begeleiding van uw fysiotherapeut, maar uiteindelijk zal de therapie afgebouwd worden (indien uw conditie dit toelaat) en gaat u steeds meer zelfstandig trainen. Door telkens door te lopen tot net voor u uw maximale loopafstand heeft bereikt, kan uw loopafstand vergroot worden.

 

In eerste instantie worden uw bewegingsmogelijkheden met u besproken en wordt een persoonlijk en gestructureerd trainingsprogramma samengesteld om tot een zo goed mogelijk resultaat te komen. Voor het behoud van het verkregen resultaat is het zeer belangrijk om een actieve leefstijl te ontwikkelen en te onderhouden.


Naast het verbeteren van uw loopafstand zal mede door de begeleiding van uw fysiotherapeut uw uithoudingsvermogen en uw looppatroon worden verbeterd, en uw mogelijke angst voor inspanning worden overwonnen.

 

Bij Fysio Boelekade is Chrystal Huberts gespecialiseerd in fysiotherapie bij claudicatio.  

 

Chrystal Huberts is binnen onze praktijk aangesloten bij het ClaudicatioNet.

 

www.claudicationet.nl