KOMT EEN SPORTEND KIND BIJ DE FYSIOTHERAPEUT

03-11-2018

Op 22 september volgde collega Els de cursus "Komt een sportend kind bij de fysiotherapeut". Hierbij stond de behandeling van groei gerelateerde blessures bij het sportende kind (leeftijd 6 tot 18 jaar) centraal, zoals groeipijn aan de hiel of overbelasting van de knie en de knieschijf.

De klachten die deze blessures veroorzaken hoeven geen blijvende schade aan te richten, mits juist behandeld. Daarbij speelt de fysiotherapeut een belangrijke rol. Kinderen brengen het niet op om stil te zitten, of om weken- of maandenlang geduldig en trouw een oefening uit te voeren, ook al is dat in hun eigen belang. Ze zijn in de groei, beschikken over veel energie en hebben in het algemeen geen of weinig ervaring met blessures en de pijn die daarmee samengaat. Toch is het belangrijk dat ze het nut inzien van bepaalde oefeningen, of een periode van aangepast porten of zelfs afgedwongen rust, juist omdat ze nog groeien en een verwaarloosde sportblessure blijvende lichamelijke gevolgen voor ze kan hebben.

De fysiotherapeut kan een belangrijke bijdrage leveren door adequaat te adviseren, behandelen en begeleiden naar een voorspoedig en volledig herstel.  Op deze wijze hoeft de sportblessure van uw kind geen belemmering te vormen om later weer zonder klachten en met plezier te kunnen sporten. Het komt regelmatig voor dat er (nog) geen blessures zijn, maar dat ouders zich wel zorgen maken over de intensiteit en de duur van de trainingen. Onderstaande adviezen vormen een goede leidraad hierbij.
 
Algemene adviezen ten aanzien van het trainen van kinderen tot 16 jaar:
- minimaal één dag per week geen sport
- minimaal drie maanden per jaar geen competitie
- competitie in hooguit één sport
- niet specialiseren in een bepaalde sport voor het 13e jaar
- totaal aantal uren sport per week hooguit de leeftijd in jaren, sowieso maximaal 16 uur per week
- vrij spelen in uren minimaal twee maal zo veel als sporten
- tot het 12e jaar < 5 km aaneengesloten hardlopen
- tot het 16e jaar < 20 km aaneengesloten hardlopen
 
Nog vragen? Neem contact met ons op:

Fysio Boelekade

Boelekade 139
2806 AG Gouda

Tel: (0182) 52 55 72
E-mail: info@fysioboelekade.nl