Is Cortisol goed of slecht?

20-04-2020

Cortisol is het hormoon dat het meest wordt geassocieerd met stress. En stress is slecht, toch? Is cortisol dan ook slecht? Niet helemaal.

Cortisol is het hormoon dat van grote nut en noodzaak is bij onze ‘vecht- of vluchtmodus”. Een modus die mensen hebben ontwikkeld om snel en efficiënt te reageren op dreigende zaken in onze omgeving. De piek in cortisol die ontstaat bij dreiging is een goede zaak. Het maakt dat we snel en scherp zijn!

Wel stress maar niet meer vluchten

Tegenwoordig zijn stressvolle zaken nog steeds aan de orde van de dag, maar we hoeven niet meer weg te rennen of te vluchten. We produceren wel het hormoon, maar de fysieke reactie is niet meer nodig. Cortisol wordt daarom in verband gebracht met zaken als angst, hoge bloeddruk, beroerte, e.d.

Cortisol is nodig

Dat klinkt negatief, maar Cortisol Is nodig voor een optimale hersen- en lichaamsfunctie.

Het speelt een rol bij:

  • Het vormen van herinneringen, waardoor we ons alert en wakker voelen
  • Beheersen van ontstekingen in het lichaam
  • Ondersteuning van ons metabolisme.
     

Balans

Gezondheidsproblemen doen zich voor wanneer we vast blijven zitten in de vecht- of vluchtmodus en onze cortisolspiegel nooit meer normaal wordt.

De oplossing? Balans! Dit is de reden waarom het vinden van manieren om stress te verlichten en te beheersen, evenals het verminderen van stressvolle factoren, zo belangrijk is in ons leven vandaag.