Zwanger Fit

ZwangerFit is een product van de fysiotherapeut die werkzaam is in de gezondheidszorg rondom de zwangerschap, de bevalling en de periode erna.

Het aanbieden van ZwangerFit training is voorbehouden aan fysiotherapeuten die de geregistreerde ZwangerFit opleiding hebben gevolgd.

In deze opzet van zwangerschapsbegeleiding zijn de laatste inzichten over zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn en de kennis van het functioneren van de bekkenbodemspieren gebundeld.

DOEL
Veel vrouwen stoppen met sporten als ze zwanger zijn. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat sporten tijdens de zwangerschap juist een positieve bijdrage kan leveren aan je energieniveau en een goede nachtrust. Het doel van ZwangerFit is behoud/verbetering van conditie en kracht tijdens de zwangerschap en daarna. 

De training is afgestemd op ieders individuele mogelijkheden. Er wordt veel aandacht besteed aan het stabiliseren van lage rug en bekken en aan het trainen van de bekkenbodemspieren. De cursus heeft een preventief karakter, fit zijn én blijven! 

VOOR WIE IS ZWANGERFIT?
ZwangerFit is bedoeld voor de actieve zwangere en net bevallen vrouw. Onderzoek wijst uit dat vroeg starten met de training een positief effect heeft op je zwangerschap en de bevalling. Je kunt al deelnemen vanaf de 16ᵉ week in je zwangerschap tot zo kort mogelijk voor de bevalling. 

Vanaf zes weken na de bevalling kan er alweer getraind worden, dit tot 6 maanden na de bevalling. Instroom is op elk moment mogelijk.

DE TRAINING
In de ZwangerFit training zal het accent liggen op het behoud van conditie, kracht, stabiliteit en coördinatie om tijdens je zwangerschap zo fit mogelijk te blijven. Er wordt aandacht besteed aan ontspannings- en ademhalingsoefeningen, bekkenbodemoefeningen en tiltechnieken. Verder worden specifieke oefeningen aangeleerd ter voorbereiding op de bevalling. Tijdens de training zal er gebruik worden gemaakt van fitnessapparatuur en diverse materialen. 

De training zal na de bevalling intensiever zijn en meer gericht op herstel van conditie, kracht en stabiliteit zodat je daarna je eigen sport weer op kunt pakken. 

ZwangerFit start met een individuele intake waarbij jouw persoonlijke wensen en verwachtingen besproken zullen worden. Er is aandacht voor eventuele lichamelijke klachten. Kortom: actief trainen in een gezellige omgeving onder professionele begeleiding.

PRAKTISCHE INFORMATIE
Een training duurt een uur en bestaat uit maximaal 8 deelneemsters, waardoor er veel persoonlijke begeleiding mogelijk is. 

Tijdens de zwangerschap: 
Vanaf ongeveer 16 weken zwangerschap tot zo kort mogelijk voor de bevalling.

Na de bevalling: 
Vanaf 6 weken tot 6 maanden na de bevalling. Instroom is op elk moment mogelijk.

Tarieven:
Maandabonnement: € 47,50 per maand.
Maandelijks op te zeggen.
De training is 1 x per week.

Trainingstijden:
Maandag van 18.00-19.00 uur
Woensdag van 19.00-20.00 uur
Bij verhindering kunnen de trainingen (indien plek) worden ingehaald op de andere dag.

Voor aanmelding en vragen over ZwangerFit, verantwoord sporten tijdens jouw zwangerschap en na jouw bevalling onder bekkenfysiotherapeutische begeleiding, kun je mailen naar:
zwangerfit@fysioboelekade.nl

Anneke de Vries-Bruijstens en Els Heerschap verzorgen de Zwanger Fit trainingen.

www.nvfb.nl 
www.bekkenbodemonline.nl
www.deverloskundige.nl
www.knov.nl
www.yvlo.nl/zwangerfitdocenten