Twee miljoen mensen last van rugpijn of nekpijn

27-03-2022

In Nederland hebben naar schatting zo’n twee miljoen mensen last van rugpijn of nekpijn. Uit cijfers van het RIVM blijkt dat ruim 1,1 miljoen vrouwen en 858.600 mannen met rug- of nekklachten bij de huisarts bekend zijn. Door het thuiswerken lijken nog meer mensen (tijdelijk) klachten te hebben.

Vrouwen hebben er in alle leeftijdscategorieën vaker last van dan mannen. Lage rugpijn zonder uitstraling is de meest voorkomende klacht. Als gekeken wordt naar specifieke rugklachten hebben mensen het vaakst last van een hernia.

Nekpijn

In deze 'thuiswerktijd' zijn de werkplekken veelal slecht (of zelfs niet) ingericht. Ook het loopje naar de koffiemachine ontbreekt en het praatje met je collega is er ook al niet. De ideale situatie om vervelende nekklachten te ontwikkelen. Vaak met hoofdpijn, uitstraling naar handen, soms tot aan 'doofheid' in vingers aan toe.

Fysiotherapie erkend

Fysiotherapie is vanuit wetenschap dé erkende methode om rug- en nekklachten te behandelen. Andersoortige alternatieve geneeswijze hebben zo’n dergelijk wetenschappelijk bewijs niet.

Voorkomen

Om rug- en nekpijn te voorkomen zijn verschillende soorten bewegingen noodzakelijk. Dus niet alleen wandelen of alleen maar gewichtheffen, maar een combinatie van verschillende activiteiten. Dat wil overigens niet zeggen dat je rug-/nekpijn volledig kunt vermijden. Er zijn veel oorzaken. Laat u in ieder geval goed adviseren door uw fysiotherapeut. Wat voor de een goed werkt, werkt bij de ander niet of misschien zelfs averechts.