Fysiotherapie bij gegeneraliseerde hypermobiliteit

Hypermobiliteit is een overbeweeglijkheid van gewrichten (‘hypermobiel’), welke meestal samen gaat met een mate van instabiliteit. Hierdoor kunnen gemakkelijk ontwrichtingen optreden. Deze instabiliteit kan gecompenseerd worden door de functie van spieren, pezen en banden. Deze moeten echter harder werken en raken snel overbelast. 

Er zijn meerdere aandoeningen en syndromen waarbij hypermobiliteit aanwezig is. Bijvoorbeeld Gegeneraliseerd Hypermobiliteitssyndroom (GHS) of Ehlers- Danlos Syndroom (EDS). Deze leiden vaak tot pijnklachten in nek, rug, heupen, schouders, polsen en handen. Daarnaast zijn vermoeidheid en ontwrichtingen veel voorkomende klachten. 

Onze fysiotherapeuten hebben specifieke expertise verworven in de behandeling van volwassenen en kinderen met klachten als gevolg van hypermobiliteit. Op basis van uw hulpvraag wordt een behandelplan opgesteld. Meestal zijn het vergroten van de actieve stabiliteit, optimaliseren van het houdings- en bewegingsgedrag, afstemmen van belasting en belastbaarheid en training van de diepe sensibiliteit (‘propriocepsis’) onderdeel van het behandelprogramma.  

Richard van Rhijn, Els Heerschap en Sytze de Vries zijn onze specialisten op het gebied van hypermobiliteit.