Fysiotherapie bij gegeneraliseerde hypermobiliteit

Een deel van de bevolking is bovengemiddeld lenig in meerdere gewrichten. Deze mensen zijn hypermobiel. Een deel hiervan is vooral heel lenig, maar er is ook een groep mensen bij wie de hypermobiliteit leidt tot (soms zeer complexe)  gezondsproblemen.
 
Hypermobiliteit kan samen gaan met een mate van instabiliteit. Hierdoor kunnen gemakkelijk ontwrichtingen optreden. Deze instabiliteit kan gecompenseerd worden door de functie van spieren, pezen en banden. Deze moeten echter harder werken en raken snel overbelast. Naast ontwrichtingen en pijnklachten zijn ook vermoeidheid, verlies van spierkracht en neurologische stoornissen veel voorkomende problemen, welke er toe kunnen leiden dat dagelijkse handelingen, hobby, sport, of werk minder goed uitgevoerd kunnen worden.

Er zijn meerdere aandoeningen en syndromen waarbij hypermobiliteit aanwezig is. Internationeel spreekt men tegenwoordig over een Hypermobility Spectrum Disorder (HSD). Vaak is hypermobiliteit erfelijk en in sommige gevallen is er een genetische factor aanwezig. Bekende diagnoses waarbij hypermobiliteit aanwezig is zijn oa Ehlers- Danlos Syndroom (hEDS), syndroom van Marfan en osteogenesis imperfecta.
Genetisch of niet, de mate van klachten kunnen enorm variëren.

Onze fysiotherapeuten hebben specifieke expertise verworven in de behandeling van volwassenen en kinderen met klachten bij hypermobiliteit. Op basis van uw hulpvraag wordt een behandelplan opgesteld. Meestal zijn het vergroten van de actieve stabiliteit, spierkracht, training van het uithoudingsvermogen, optimaliseren van het houdings- en bewegingsgedrag, afstemmen van belasting en belastbaarheid en training van de diepe sensibiliteit (‘propriocepsis’) onderdeel van het behandelprogramma.   

Richard van Rhijn, Els Heerschap en Sytze de Vries zijn onze specialisten op het gebied van hypermobiliteit.